meplus-ret-tm.png Cevaplar

 

Bu bilgiler Boston Çocuk Hastanesi’nde yara, stoma ve kontinans bakımı alanında uzman bir çocuk sağlığı pratisyen hemşiresi ve klinik uzmanı olan Sandy Quigley’nin, CWOCN, CPNP, yardımıyla hazırlanmıştır.

1. Stomadan sonra çocuğumu tutabilir miyim veya kucaklayabilir miyim?

Çocuk doktorunuz belli tıbbi endişelerden dolayı aksini söylemedikçe, kesinlikle evet! Çocuğunuz ameliyattan önce olduğu gibi tutulabilir, kucaklanabilir ve hatta arkadaşları ve ailesiyle oynayabilir. Kısıtlamalar yalnızca temas sporları, örneğin güreş, için geçerlidir. Çünkü bu aktivitelerden gelecek bir darbe stomaya zarar verebilir. Sağlık uzmanınız sizi kısıtlamalar konusunda bilgilendirecektir.

2. Stoma neye benzer?

Child descending colostomy

  Şu özelliklere bakın:1

  • Kırmızı, nemli ve yumuşak, tıpkı ağzınızın içi gibi
  • Yuvarlak veya oval şekilde
  • Karın yüzeyinde düz veya çıkık halde

Bir stoma daha çok yanağınızın iç tarafına benzeyen bir dokudan oluşturulur. Bu stomada iyi bir kan akışı mevcuttur ve torba değişimleri sırasında temizlenirken kanaması pek yaygın olarak görülmez.

Bazı yiyecekler dışkının rengini değiştirebilir. Örneğin, kırmızı jelatin veya pancar dışkınıza kana benzeyen parlak kırmızı bir renk verebilir, ama bu zararsızdır. Ancak, çocuğunuzun dışkı rengi konusunda endişelenirseniz, doktorunuzu arayın. 2,1,3

Çocuğunuzun dışkısında bu anormallikleri görürseniz, hemen sağlık uzmanıyla iletişime geçin:1

  • Stomanın rengi çok koyu veya çok soluk
  • Çocuğunuzun dışkısında kan olması veya stomadan kan akması

 

3. Stomaya dokunduğumda çocuğumun canı yanar mı?

Stomada sinir uçları bulunmaz, bu yüzden çocuğunuz stomaya dokunduğunuzda veya dışkı veya idrar geçişi olduğunda acı hissetmez.1

Ameliyattan hemen sonra, çocuğunuzun göbek bölgesi hassas olabilir, ama bu durum stoma iyileştikçe her geçen gün azalır. İyileştiğinde, çocuğunuz istediği gibi oynayabilir, hatta doktorlar veya hemşireler aksini söylemedikçe, karnının üzerinde sürünebilir.

4.Ameliyattan sonra stoma değişir mi?

Stomanın boyu ve şekli ameliyattan sonraki ilk birkaç ayda değişebilir. Bir stoma cilt düzeyinde, retrakte (cilt düzeyinin altında) veya göbek yüzeyinden sarkmış (dışarı çıkmış) olabilir.4 Çocuğunuzun sağlık uzmanı size her bir tür için nasıl bakım yapacağınıza dair özel talimatlar verebilir.

Bazı ürünler , dışkı stomadan cilt seviyesinde çıkıyorsa, torbanın aşınma süresini uzatabilir. Stoması çıkıntılı olan çocuklar için, stomanın rengini düzenli aralıklarla kontrol etmeniz söylenebilir. .Renkte değişiklik stomanın bir torba, rahat geçmeli çocuk bezleri, emniyet kemerleri veya kıyafet nedeniyle sıkışmış veya kesilmiş olduğunu gösterebilir.

Çocuğunuz büyüdükçe, stomanın boyu da büyür. Çocuğunuzdaki stoma sisteminin boyu veya açıklığının değişmesi gerekebilir. Çocuğunuzun stoma hemşiresi gerektiğinde yeniden boyutlandırma konusunda size yardımcı olabilir.4

5. Çocuğumun torbasını ne zaman boşaltmalıyım?

Genellikle, torba üçte biri dolu olduğunda boşaltılır.1 Bunu yapmak ağırlık, deriden sarkma ve sızıntıları engeller. Ayrıca torba çok dolu olduğunda boşaltması zorlaşır.

Torbanın ucunu temizlemek kokuları ve giyside lekelenmeleri engeller. Torba klipsinin çocuğunuzun vücuduna baskı yapmadığından emin olarak daima cilt tahrişinden kaçınabilirsiniz.

Birçok ebeveyn için en kolay yol torbayı her üç veya dört saatte bir veya gerektiğinde bir çocuk bezine boşaltmaktır. Tuvalet eğitimi almaya başlayan daha büyük çocuklara tuvalette olabildiğince geriye doğru oturmaları ve torbayı doğrudan tuvalete boşaltmaları öğretilebilir. Torbayı boşaltmadan önce tuvalete bir tuvalet kağıdı koymak sıçramayı önleyebilir.

6. Torba sistemi ne kadar süre takılabilir?

Her çocuk farklıdır, bu yüzden benzersiz ihtiyaçları konusunda çocuğunuzun stoma bakım uzmanına danışmalısınız. Torbanın aşınma süresi sıklıkla çocuğun bedenine, aktivite düzeyine ve kolostomili çocukların dışkısının sertliğine bağlıdır. Örneğin, bir bebekte günlük torba değişimi gerekebilir. Daha büyük bir çocukta yalnızca her üç ila dört günde bir torba değişimi gerekebilir.

Torba değişimleri için düzenli bir program evde bakıma geçişi kolaylaştırabilir. Ebeveynler sıklıkla azalmış stoma aktivitesi dönemlerinin ne zaman olduğunu – örneğin yemekten önce veya sonra – bilebilir ve torba değişimlerini bu süreler sırasında yapmayı planlayabilir.

Adaptörün altında dışkı veya ürin sızdığını fark ederseniz, cilt tahrişini önlemek için torbanın değiştirilmesi gerekir. Çocuğunuzun torbasını günde bir kereden fazla değiştirmeniz gerekirse, öneri almak için çocuğunuzun sağlık uzmanını arayın.

7. Çocuğumu torba sistemi takılıyken yıkayabilir miyim?

Banyo yapmak stomaya zarar vermez. Birçok ebeveyn çocuklarını torba takılıyken yıkamayı tercih eder, çünkü dışkının veya idrarın stomadan ne zaman çıkacağını bilmenin yolu yoktur. Bu durumda, torbayı banyodan sonra değiştirirler.

Çocuğunuzu yıkarken, yapışkanların çocuğunuzun cildine yapışmasında sorun yaratmayacak hafif ve yağ ve nem içermeyen bir sabun tercih edin.5 Yeni bir torba sistemi takılmadan önce cildin suyla iyice yıkandığından ve tamamen kurulandığından emin olun.

8. Stoma etrafında neler cilt tahrişine yol açar?

Tahrişin yaygın bir nedeni dışkının veya idrarın adaptörün altına gelmesi ve ciltle temas etmesidir. Bazen, tahriş stoma sistemini yerleştirme şeklinden kaynaklanabilir.Bu durum çeşitli sebeplerden dolayı olabilir. Adaptördeki açıklık çok büyük olabilir. Torba sistemi doğru boyutta olmayabilir.4 Ya da stoma ile yapışkan arasında daha iyi sızdırmazlık sağlamak için pasta veya pektin halkaları [ilgili ürünler için link] gibi ek ürünler kullanmanız gerekebilir.

Çocuk sağlığı stoma hemşireniz her türlü cilt tahrişi sorunlarını çözmenizde size yardımcı olabilir ve boyutlandırma ve sistem soruları konusunda tavsiyelerde bulunabilir. 

9. Çocuğum torbasını ne zaman değiştirebilir?

Her çocuk farklıdır. Çocuğunuzdan basit görevlerde, örneğin malzemeleri toplamada, torbayı çıkarmaya yardım etme ve cildi temizlemeye yardım etme gibi basit görevlerde yardım etmesini istemeye başlayabilirsiniz. Bunu yapmak çocuğunuzu kişisel bakım dönemine yavaşça geçirirken çocuğunuzun özgüveninde yardımcı olabilir.

10. Çocuğumu nasıl giydirmeliyim?

ConvaTec stoma torba sistemleri birçok kıyafet altında görülmeyecek ve vücudun üzerinde düz duracak şekilde tasarlanır; ancak, çocuğunuzun konforunu daha da artırmayı sağlayacak birkaç ipucu verelim:

  • Kemerlerin ve kuşakların, özellikle çocuğun belinde veya belinin yakınında olduğunda, stomaya sıkıca baskı yapmamasına dikkat edin.
  • 0-12 ay arası bebek veya yürümeye başlayan bebek sahibi olan birçok ebeveyn meraklı küçük elleri stoma torbalarını çekiştirmekten alıkoymayı sağlayacak tek parça atletler, bebek takım veya tulumları kullanmayı yararlı bulur.
  • Daha büyük kızlar veya ergenler stomayı gizlemeye yardımcı olabilecek desenli tasarımı olan tek parça mayolar tercih edebilir.
  • Erkekler boxer tipi erkek mayoları giyerek daha rahat hissedebilir.

Başka bir sorunuz veya endişeniz varsa, çocuğunuzun stoma hemşiresi, doktoru ve diğer sağlık uzmanlarını aramak en iyi yoldur.

11. Çocuğum stoması nedeniyle susuz kalabilir mi (vücuttan büyük miktarda su kaybedebilir mi)?

Dehidrasyon çocuğunuzun çok fazla dışkı veya idrar kaybettiği ve sıvıyı geri kazanamadığı herhangi bir zamanda gerçekleşebilir.6 Örneğin, bir çocuk ishalli ve/veya kusmalı grip geçirdiğinde, susuz kalma riski altındadır.

Çocuğunuz ishal olduysa veya aşağıdakiler gibi dehidrasyonun erken belirtilerini gösteriyorsa doktorunuzu veya başka bir sağlık uzmanını arayın:7

  • Azalan idrar çıkışı
  • Daha az aktif veya olağandışı şekilde uykulu
  • Ağız kuruluğu

 

12. Çocuğumun özel bir beslenme biçimine ihtiyacı var mı?

Bu çocuğunuzun sağlık durumuna bağlıdır. Doktorunuz özel bir formül önermedikçe veya özel beslenme kuralları vermedikçe, çocuğunuz büyük olasılıkla çok az kısıtlamayla birçok yiyeceği yiyebilir.

Genel olarak, çocuğunuzun (hemşire veya doktorunuzun söylediği şekilde) dehidrasyondan kaçınmak için dengeli beslenmesi, yediklerini çok iyi çiğnemesi ve bol bol sıvı tüketmesi önemlidir.4 Ameliyattan sonraki ilk birkaç haftada, çocuğunuz küçük, sık yemekler ve atıştırmalıklar yiyerek daha rahat edebilir.

Doktorunuz çocuğunuzun vücudunun nasıl tepki verdiğini görmek için ameliyattan önce yiyemediği yiyecekleri – veya yeni yiyecekleri – teker teker yemeğe dahil etmeyi de önerebilir. Bu sayfada yavaş yavaş yeniden beslenmeye dahil etmek isteyebileceğiniz gaz ve kokuya neden olan yiyecekler hakkında daha fazla bilgi  okuyabilirsiniz.

13. Bazı yiyecekler çocuğumun dışkı çıkışını etkileyebilir mi?

Evet. Bazı yiyecekler, örneğin peynir, patates, ekmek, muz ve kremalı fıstık ezmesi dışkıyı sertleştirebilir. Diğer yiyecekler, örneğin meyve suları ve çok baharatlı yiyecekler dışkıyı inceltebilir. Kırmızı jelatin ve pancar gibi yiyecekler rengi değiştirebilir; ancak, bu renk değişimi geçici ve zararsızdır.3,8

14. Yiyecek blokajı nedir?

Stomalı bir çocukta (kalın bağırsaktan daha dar olması nedeniyle, özellikle çocukta ileostomi varsa) bir yiyecek blokajı ortaya çıkabilir.Sindirilmesi zor yiyecekler bağırsakta birikebilir ve dışkı akışını tıkayabilir. Bu nedenle stomalı bir çocuğun yediklerini çok iyi çiğnemesi ve bol bol sıvı tüketmesi önemlidir.

Tıkanmaya neden olabilecek bazı yiyecekler patlamış mısır, kereviz, kurutulmuş meyveler, tohumlar ve kabuklu yemişler, bezelye ve salata yeşilliklerini kapsar.3 Yiyecek blokajının işaretleri ve belirtileri şunları içerebilir:2

  • Karın ağrısı veya krampı
  • Karın veya stomada şişme
  • Sonrasında çok az dışkı çıkışı olmasına veya hiç olmamasına yol açan daha sulu dışkı
  • Bulantı veya kusma
  • • Alınganlık veya normal davranmama

Çocuğunuzun stoma uzmanına yiyecek blokajının işaret ve belirtilerini sorun, çünkü bu ciddi bir sorun olabilir.

16. Çocuğum ishal olursa ne yapacağım?

Büyük olasılıkla hastaneden ayrılmadan önce çocuğunuzun dışkı çıkışının şeklini ve türünü öğrenmiş olursunuz. Bu size ne zaman ishal konusunda endişeleneceğinizi bilmenizi sağlar.

Ancak, ishalden şüpheleniyorsanız, ilk önce çocuğunuzun doktorunu arayın. Doktor ishal tanısı koymaya yardımcı olmak için sorular sorabilir, örneğin:

  • Torbayı normalden daha az veya çok mu boşaltıyorsunuz?
  • Dışkı daha sulu halde mi?
  • Çocuğunuz başka hastalık veya dehidrasyon belirtileri gösteriyor mu?

Çocuğunuzun doktoru veya stoma hemşiresi her türlü ishal sorununu çözmenizde, çocuğunuzun hidrat dengesini sağlamanızda ve onun olabildiğince çabuk iyileşmesinde size yardımcı olabilir.