Durumunuza bağlı olarak, ameliyatta mesane (ürostomi), ince bağırsak (ileostomi) veya kalın bağırsağınızın (kolostomi) tıbbi sorununuz nedeniyle kendi kendine iyileşemeyecek derecede zarar görmüş kısmı alınacaktır. Cerrahınız işlem sırasında atık maddelerin vücudunuzdan atılabilmesi için karnınızın dış tarafında bir stoma açacaktır. Açılacak stoma, birçok durumda, genel sağlığınızı iyileştirecek ve dolu dolu yaşayacağınız bir hayata geri dönüşünüzü sağlayacaktır.
Stoma ameliyatı olduğunuzda, karnınızda (göbeğinizde) stoma olarak adlandırılan bir ağız açılır. Stomanız atık maddelerin vücudunuzdan atılması için alternatif bir yol sunar. Stomanın konumu ihtiyaç duyduğunuz ameliyatın türüne göre değişken olabilir.1
Bir stoma (iyileşmeye ve sorunun normal şekilde ortadan kalmasına olanak sağlamak için) hastalığa veya yaraya bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilir2 Doktorunuz stomanın geçici mi, kalıcı mı olacağı konusunda sizi bilgilendirecektir.
Kolostomi (kalın bağırsak)
İleostomi (ince bağırsak)
Ürostomi (idrar yolu)
Bir kolostomi veya ileostominiz varsa, bağırsak hareketlerinin istemli kontrolünü kaybedersiniz. Bir ürostominiz varsa, idrarınızı kontrol edemeyeceksiniz. Bu dışkı ya da idrar, karnınıza neredeyse görünmez bir şekilde iliştirilecek bir torba sistemine aktarılacaktır.Farklı yaşam tarzlarının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara göre farklı torba sistemleri mevcuttur.
Stoma bakımını doğru yapmak ve torba sisteminin doğru oturduğuna emin olmak çok önemlidir. Yukarıda ameliyat türünü seçerek aşağıdakilerle ilgili bilgi edinebilirsiniz:
Umb-Web02