Yiyecek ve İçecek
Herkes gibi, bazen siz de kabız veya ishal olabilirsiniz. Sıvı ve lif alımınızı artırmak bu sorunların önlenmesinde size yardımcı olabilir. Bunu yapmanın yolu:
- Günde altı ila sekiz bardak su ve diğer içeceklerden için.
- Daha fazla sıvı, lif ve vitamin alımı için, günde en az beş öğün meyve ve sebze yiyin. Bunu yapmanın kolay bir yolu ise her öğünde tabağınızın yarısını meyve ve/veya sebzeyle doldurmaktır.A.
- Yüksek lif içerikli yiyeceklerin, örneğin tam tahıllar, ekmek ve mısır gevreklerin alımını yavaşça artırın.Günlük bir hedef olarak, kadınların 25 gram life, erkeklerin ise 38 gram life ihtiyacı vardır.B.
Bazı yiyecekler koku ve/veya gaza neden olabilir. Ameliyattan sonra bu yemekleri özel olarak veya teker teker küçük miktarlarda denemek isteyebilirsiniz. Vücudunuzun bu yiyeceklere vereceği tepkiyi bilmek daha az endişe, keyfinize bakmanız için daha fazla zaman demektir.
Kokuya Neden Olan Yiyecekler
- Yumurtalar
- Bazı baharatlar, örneğin köri, kimyon ve pul biber
- Sarımsak
- Balık
- Kuşkonmaz
- Alkol
Gaz Yapan Yiyecekler
- Bira/gazlı içecekler
- Süt ürünleri
- Soğanlar
- Salatalıklar
- Mantarlar
- Fasulye
- Turpgiller ailesinden sebzeler, örneğin lahana, brokoli, karnabahar, karalahana ve Brüksel lahanası
İlaçlar
Stoma ameliyatından sonra, vücudunuzun ilaçları alma ve sindirme yolu değişebilir. Hem reçetesiz, hem de reçeteli bütün ilaçlarınızı doktorunuza, stoma hemşirenize ve eczacınıza danıştığınızdan emin olunuz.
Ayarlama yapmanız gerekebilecek ilaçlara şunlar dahildir:
- Antasitler
- Antidiyaretikler
- Anti-inflamatuvar ilaçlar, örneğin Tylenol®, Advil® veya Aleve®
- Aspirin
- Laksatifler
- Vitaminler
İshal
İshalin virüsler ve bazı ilaçlar dahil olmak üzere birçok sebebi vardır. Bazı yiyecekleri sindirmede sorun yaşandığına dair bir belirti de olabilir. Bu durumda, beslenmenizde lifi azaltabilir, bazı yiyecekleri kısabilir ve dışkınızı sertleştirecek başka yiyecekler yiyebilirsiniz. Bu yiyeceklere şunlar dahildir.C:
İshal Vakalarında Kaçınılacak Yiyecekler
- Yüksek lif içeren ekmek
- Tam tahıllar
- Yenilebilir meyve ve sebze kabukları, örneğin elma
- “yüksek lifli” olarak etiketlenmiş herhangi bir yiyecek”
- Kızartmalar
- Yüksek şekerli yiyecekler
- Kuru üzüm, kuru erik ve diğer kurutulmuş meyveler
- Baharatlı yiyecekler
Dışkıyı Sertleştiren Yiyecekler
- Elma Püresi
- Muz
- Peynir
- Makarna
- Pirinç
- Kremalı fıstık ezmesi
- Patates (kabuksuz)
- Tapyoka
- http://www.fruitsandveggiesmorematters.org/experts-recommend-5-9-servings-of-fruits-and-veggies-daily Last accessed 12/10/2015
- http://www.webmd.com/diet/guide/fiber-how-much-do-you-need (IOM primary source) Last accessed 12/10/2015
- http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/in-depth/ostomy/art-20045825
- http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/in-depth/ostomy/art-20045825